KOMM
Het KOMM-project 2018-2019
Het project KOMM heeft als doelstelling kinderen de gelegenheid te bieden actief te participeren in (Blaas) muziekonderwijs, ook indien dit voor hen “van huis uit” niet vanzelfsprekend is. Er is daarom gekozen voor een samenwerking met meerdere basisscholen binnen de verschillende woonkernen van de gemeente Stichtse Vecht. Het resultaat is een Jeugdorkest Stichtse Vecht. Na de formele looptijd van de initiële projectjaren in het kader van Kinderen Maken Muziek is een samenwerking aangegaan met het thans opgezette Leerorkest Stichtse Vecht.
Inmiddels wordt er op een 12-tal basisscholen vanaf de groepen 5 muziekonderwijs verzorgd in een doorlopende leerlijn. De blaasinstrumenten worden beschikbaar gesteld door KOMM. Na de eerste kennismaking (1ste jaar) kunnen leerlingen op vrijwillige basis (groeps-)lessen volgen bij het KOMM project, deelnemen aan workshops en meespelen in het daaruit gevormde Jeugdorkest Stichtse Vecht.
Op iedere school worden binnen ons lopende KOMM-project veel meer dan 50 kinderen bereikt, die uitgenodigd zijn om te participeren in de buitenschoolse muzikale vorming (volgen workshops, individueel muziekonderwijs en deelname in Jeugdorkest Stichtse Vecht). Vanuit Orkest SDG wordt het project minimaal begeleid door 6 muzikanten/bestuurders.
Doelstelling KOMM-project:
Onder het motto “vinden, boeien, binden”, stelt het project KOMM zich sinds de start in 2013, ten doel kinderen uit verschillende woonkernen van de gemeente Stichtse Vecht te leren een muziekinstrument te bespelen en samen muziek te maken.
- “Vinden” doet KOMM door een samenwerkingsovereenkomst met het Leerorkest Stichtse Vecht en de betrokken 12 basisscholen uit de gemeente. Door participatie van KOMM projectleden in de stuurgroep van het Leerorkest kunnen wij mee denken met de invulling van het muziekonderwijs binnenschooltijd (verantwoordelijke organisatie Leerorkest Stichtse Vecht) en de kinderen benaderen voor aanvullend muziekonderwijs buitenschooltijd (verantwoordelijke organisatie KOMM/Orkest SDG Tienhoven)
- “Boeien” door het aanbieden van een gevarieerd educatief programma als aanvulling op het basis leerprogramma van het Leerorkest, waarbij kleinschalig groepsgewijs wordt aangeboden om beter te leren musiceren op “eigen” instrumenten. Het programma is erop gericht de kinderen zo snel mogelijk zelf te laten spelen, muziek te leren lezen en te laten deelnemen aan uitvoeringen in orkestverband (KOMM - Jeugdorkest Stichtse Vecht).
- “Binden” door het ontwikkelen van een doorlopend educatief programma, met als einddoel de continuering van het huidige regionale jeugdorkest en de mogelijkheid tot doorgroei naar een plaats in een van de lokale muziekgezelschappen.
Uitgangspunten:
KOMM biedt kinderen uit het lager onderwijs laagdrempelig de gelegenheid actief te participeren in muziekonderwijs. Vanaf het schooljaar 2013-2014 is het tweejarig KOMM project gestart op een viertal basisscholen in gemeente Stichtse Vecht. Zelf hebben wij het schooljaar 2015-2016 gefinancierd als opstap naar de nieuwe Impuls Muziekonderwijs. Daaropvolgend startten wij in 2017 met het Jeugdorkest Stichtse Vecht waarin de eerste kinderen uit het KOMM-project instroomden. In de afgelopen jaren is het project verder gegroeid, waarbij nu kinderen op 12 basisscholen muziekonderwijs krijgen. De laatste 2 jaar wordt dit onderwijs verzorgd binnen een samenwerkingsovereenkomst met het Leerorkest Stichtse Vecht, als het gaat over het muziekonderwijs binnen schooltijd en volledig onder verantwoordelijkheid van het KOMM-project voor de buitenschoolse activiteiten. Door de kinderen na een eerste kennismaking op de school een buitenschools programma aan te bieden met workshops voor groepen, muziekonderwijs en deelname aan het KOMM - Jeugdorkest Stichtse Vecht wordt het volgen en maken van muziek gecontinueerd en gestimuleerd. De intentie is het project voort te zetten voor onbepaalde tijd.
Met het project speelt KOMM in op een aantal sociaal en maatschappelijk relevante thema’s waaronder o.a.:
- sociale cohesie binnen de fusiegemeente Stichtse Vecht; Kinderen van basisscholen uit meerdere woonkernen gaan met elkaar muziek maken en geven uitvoeringen op verschillende locaties in de hele gemeente;
- behoud van blaasorkesten als immaterieel cultureel erfgoed in de gemeente;
- een laagdrempelige toegang tot muziekeducatie voor alle kinderen binnen de participerende basisscholen van het KOMM-project. Orkest SDG wil met het continueren van het KOMM-project juist een brug slaan naar die kinderen uit gezinnen waar muziek maken/volgen geen vanzelfsprekendheid is.
- het verbeteren van de sociale en cognitieve vaardigheden bij kinderen door actieve participatie in muziekonderwijs.
Samenwerkende partijen binnen het KOMM-project:
- Orkest SDG Tienhoven
- Projectgroep. Orkest SDG heeft een projectgroep bestaande uit bestuursleden en orkestleden die affiniteit en ervaring hebben met de begeleiding van kinderen binnen de orkesten van SDG, dan wel relevante bestuurlijke ervaring hebben. De projectgroep wordt aangevuld met een professioneel vakdocent/dirigent muziekonderwijs
- Stichting Leerorkest Stichtse Vecht
- Muziekschool. Kunstencentrum “Nieuwe Vaart”
- Basisscholen betrokken bij Leerorkest Stichtse Vecht
- Docenten. Wij maken gebruik van ervaren muziekdocenten, waarbij de meerderheid van de docenten al sinds de start van het KOMM project in 2013 betrokken is bij het binnen- en buitenschoolse muziekonderwijs aan de kinderen.
- Vrijwilligers (Ouders en leden van Orkest SDG)
Plan van aanpak projectjaar 2018-2019
De basis van het KOMM-project 2018-2019 wordt gevormd door een drietal onderdelen, te weten:
- Organisatie en uitvoering van tweewekelijkse workshops in combinatie met optredens gedurende het schooljaar 2018-2019
- Continueren en verder uitbouwen van het Jeugdorkest Stichtse Vecht
- Aanbieden van Jeugdopleiding/muzieklessen