Geschiedenis

Het eerste optreden van Orkest SDG was op 12 september 1923. De toen jonge Tienhovense fanfare gaf haar eerste openbare uitvoering hoog boven de daken van de woningen vanaf de kerktoren. Het aantal belangstellenden voor het kerkplein steeg met de minuut. Men was bewonderingsvol over de prestatie van deze jeugdige muziekvereniging. Er werd koraalmuziek gespeeld en het fanfarecorps trok veel aandacht uit de omliggende dorpen.

Dit waren herinneringen van de jubileumfeesten te Tienhoven, Oud-Maarsseveen en Breukeleveen op 12 en 13 september 1923. De feesten waren ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.

Onder de bekwame leiding van dirigenten als Jos Pommer, van de Luchtmachtkapel, zijn er in het verleden tal van successen geboekt o.a. bij concertwedstrijden. Onder leiding van Jos Pommer heeft SDG 1993 haar eerste CD “De Veenkluit” opgenomen. Bijzonder aan deze CD is niet alleen de prachtige muziekkeuze maar ook de medewerking van Pim Jacobs. Pim Jacobs hoefde niet lang na te denken over zijn medewerking en vond het een uitdaging om de arrangementen van Rogier van Otterloo te bewerken voor Orkest SDG. De titel van deze CD komt van het speciaal voor Orkest SDG geschreven muziekwerk “De Veenkluit” door Rogier van Otterloo. “De Veenkluit” is de naam van het Dorpshuis in Tienhoven waar het Orkest nog steeds met plezier repeteert.

Nadat André Rave na een aantal invalklussen voor Jos Pommer in 1993 vaste dirigent werd van ons concertorkest en de leerling groepen is onder zijn leiding in 1998 een tweede CD opgenomen met de titel van een eigen compositie van dirigent Rave “The future is Ours”. Tevens werd Orkest SDG in dat jubileum jaar onderscheiden met de Koninklijke Erepenning en heeft tijdens haar jubileumconcert op unieke wijze samengewerkt met “The first Lady of Jazz” Rita Reys.

In de zomer van 2007 nam André Rave afscheid van ons orkest als dirigent. Na deze lange periode onder dezelfde dirigent heeft Orkest SDG gewerkt met verschillende dirigenten. O.a. met Peter Tol, Peter van Dinther en Mathijs van Ganzewinkel. Het Orkest staat nu onder de bekwame muzikale leiding van dirigent Hans Boom.

In het jaar 2002 bestond Orkest SDG 80 jaar. Naast een zeer geslaagd jubileumconcert met een aantal solisten heeft SDG een concertreis naar Tsjechië gemaakt en diverse interessante optredens uitgevoerd, waaronder een buitenconcert in Praag.

praag2
groepsfoto

In 2012 heeft het orkest ter gelegenheid van ons 90-jarig bestaan een succesvolle jubileumconcertreis gemaakt naar Berlijn en onder grote belangstelling twee buitenconcerten gegeven op de Kurfürstendamm en in Potsdam. Tevens is er een grandioos concert gegeven in Theater 4en1 in Breukelen medewerking van o.a. Thijs van Otterloo.

In 2017 viert Orkest SDG haar 95-jarig jubileum. Dit is gevierd met een grandioos concert o.l.v. Hans Boom op een unieke locatie namelijk in de Copraloods van Evenementenlocatie DeFabrique te Maarssen/Utrecht. Het orkest is er trots op dat zij haar 95-jarig jubileum heeft mogen vieren. Natuurlijk doet het orkest dat graag met U als bezoeker/luisteraar.

jubileumconcert2017